Spel en vermaak :)
Het temperament en karakter van de kat bepalen grotendeels de spelbehoefte van de kat. Daarnaast spelen leefomstandigheden en fysieke gesteldheid ook een belangrijke rol. Een jonge, gezonde kat die niet naar buiten kan heeft over het algemeen een grotere spelbehoefte dan een senior die zijn oude dag vogeltjes kijkend in het zonnetje in de tuin kan doorbrengen.
Voor eigenaren die een kat hebben met een hoge spelbehoefte is het soms lastig om deze tevreden te houden. Zijn jij en je kat uitgekeken op die 'saaie' hengel? Lees en bekijk dan hier allerhande speltips!
Lazy player of Master Mind?
Welk type kat heb jij? Of weet je het nog niet? Probeer dan de activiteiten uit meerdere categorieën!
'Mijn kat speelt echt niet!'
'Help! Mijn kat pakt mijn voeten.'
'Mijn kat maakt keukenkastjes open!'
'Mijn kat hangt in de gordijnen!'
Aandachtspunten
-
Iedere kat heeft zijn eigen voorkeur voor soort prooi. De ene kat vindt het leuker als het speeltje over de grond beweegt en de andere reageert beter op bewegingen in de lucht.
-
De ene kat heeft genoeg aan een paar minuten spel en de andere kat is na 15 minuten pas voldaan.
-
Wissel af met het speelgoed! Laat speeltjes niet te lang liggen. Ruim het speelgoed op als je merkt dat er niets mee gedaan wordt en biedt het later opnieuw aan.
-
Sommige katten hebben een geurprikkel nodig om geactiveerd te worden. Bewaar dan speeltjes in een pot met kattenkruid, Matatabi of Valeriaan.
-
Sommige katten voelen zich geremd om te spelen door de aanwezigheid van anderen (meestal soortgenoten). Biedt spel daarom zo mogelijk individueel aan.
-
Bij angstige katten moet spel rustig opgebouwd worden. Kijk uit met speeltjes die geluiden maken of grote bewegingen. Begin rustig tot het vertrouwen groter wordt.
-
Speelgoed waar touwtjes, elastiekjes of linten aanzitten alleen gebruiken onder toezicht en altijd na gebruik in een afgesloten kast opbergen.
-
Hang de folder(s) op de koelkast als reminder en gebruik het als een quick reference guide!